Road Trip i USA?

Allt fler kör på så kallad Road Trip i det stora landet i väster och ännu fler är nog de som har det i tankarna. En Road Trip är det klassiska amerikanska sättet att resa och ger de som verkligen gör det möjligheten att lära känna landet, se naturen och träffa människorna längs vägen. I mitt och min sambos tycke är detta det ultimata sättet att färdas i det stora billandet USA.

Toyota SUV som tog oss runt på västkusten 2008.

I USA reser man mycket, och ofta sker det med hjälp av bil. Det innebär att motellverksamheten är extremt väl utbyggd i stora delar av landet, inte minst längs de större vägarna men man hittar också små pärlor då man passerar små byar där det inte kommer många nya ansikten var vecka. Ibland undrar man hur de får verksamheten att gå runt … På många motell tar man emot rabattkuponger vilka du kan hitta på turistcentra eller bensinmackar, utnyttja detta och spara pengar! Notera dock att det ibland heter ”i mån av tillgång på rum” så man kan inte kräva rabatterade priser men då kan man oftast gå till ett annat motell. Är ni tveksamma på motellets standard? Be att få se rummet ni eventuellt skall hyra för natten, har de inget att dölja skall detta inte vara ett problem för dom. Vägrar dom, gå någon annanstans!

bild-1

2014 års Jeep Grand Cherokee som tog oss runt ”nordcentrala” USA sommaren 2013.

Vägarna är generellt sett väldigt bra med undantag för vissa storstadsområden, i t.ex. New York kan det på många håll vara helt befogat med en stor SUV, så dåliga är deras mindre gator.

Det finns vissa saker som skiljer markant mot hur vi gör i Sverige. Att svänga höger mot rött ljus är t.ex. en av de bästa sakerna som finns och som upplevs av alla(!) som extremt smidigt. Håll dock koll efter ”No turn on red”-skyltar så att ni inte utnyttjar det i allt för stor utsträckning … 😉

En annan väldigt bra sak är mittfilen man oftast hittar inne i städerna som utnyttjas antingen för att köra in i vid vänstersväng eller då man skall svänga vänster ut på stora vägen då man kan korsa ena körbana för att sedan stå i mitten och vänta på att ta sig in i trafiken. Toppenidé som borde införas även i Sverige!

Helt ny Lincoln Town Car, en V8-försedd pärla, på östkusten 2009.

Tempot är ganska avslappnat ute på landsbyggden och som jag brukar säga, står man ut med den ganska oförlåtande Malmö-trafiken så går det alldeles utmärkt i USA också. Vid något tillfälle i Washington har jag känt att alla stora svarta SUV:ar som far fram i 60-70 mph inne i stan blivit lite jobbiga. I Washington är det jobbigt att hitta parkeringsplats också, ett tips kan vara att köra ut till Arlington-kyrkogården och parkera billigt där för att sedan ta en $9 taxi in till stan, t.ex. Vita Huset. Arlington är ju ändå definitivt något att se, om än att dess storlek kan tyckas tragisk.

Vägnätet är välskyltat på gott och ont. Inne i städerna är det bitvis omöjligt att hinna med all info, det står skyltar över allt! Precis över allt, både över, under, bakom och framför varandra!

Klaras bild, från största korsningen på Manhattan. Undrar hur de skall kontrollera om man verkligen tänker … men det kan de kanske?!

Hamnar man fel på en motorväg eller missar en avfart kan det bli en utmaning att komma rätt igen. Vi har provat, flera gånger! Här hemma kan man oftast köra av på närmsta avfart för att vända och köra på åt andra hållet igen. Så är det sällan i USA! Ofta är en motorvägsavfart bara en påfart på en ny motorväg vilket innebär att du fortfarande kört lika fel, bara att du nu är på väg åt ett annat håll. Troligen åt ett håll som är ännu mer fel än det första, men hur tror ni annars att man skall få träffa alla sköna människor och se saker ingen annan sett före er? Va …??? Ta det bara för vad det är och gör det bästa av det!

Bensinstationer finns överallt, utom då man kör på ångorna långt ut i obyggden. Det brukar lösa sig men kan ofta kosta någon dollar extra då den mack man till slut hittar har en ägare som vet om att man inte har något val. Generellt sett är bensinen billig i USA, i alla fall tycker vi sönderbeskattade svenskar det. Normalt, lite beroende på stat och hur nära storstäder man är, kan man hitta bensinen för strax under $4 per Gallon vilket ger ett ungefärligt literpris om $1. Har man en lite större bil som drar en liter/mil i snitt så har man en bensinkostnad om 7000 Sek per 1000 mil vilket måste räknas som överkomligt med våra mått mätt. 1000 mil är ungefär vad vi kör per resa om ca 6 veckor.

Att hyra bil då? Jo, det är inga problem för oss svenskar som är över 24 år. För yngre förare brukar det också vara möjligt men med en högre försäkringskostnad. Skippa förresten GPS via hyrbilsfirman om ni skall hyra bil mer än 14 dagar eller så, det kostar annars normalt runt $9 extra per dygn. Kör istället in till en Walmart eller liknande och köp en sprillans ny vars kostnad utslagen över hyrtiden blir billigare än att ge hyrfirman de pengarna. Då kan ni ju dessutom använda den på er nästa resa också … och nästa …

Vi brukar själv ha med vår GPS hemifrån laddad med nordamerikansk karta …

Dodge Charger, välanvänd slitvarg som gjorde jobbet i mellanvästern 2009. Fick den bara lite olja då och då … 😉

Försäkringar i USA är också en stor och kär fråga, inte minst vid bilhyra. Det som absolut skall ingå är en trafikförsäkring (ingår alltid), ansvarsförsäkring (Liability Damage Wavier, LDW) samt  olycksförsäkring (Collision Damage Wavier, CDW). Dessa brukar antingen ingå vid bokningen eller vara möjliga att teckna direkt vid uthämtande av bilen, då mot en tillkommande kostnad. Det man skall tänka på är att det finns vissa, för oss självklara saker, som är undantag i försäkringarna lite beroende på hyrfirma och vilka försäkringstillägg man valt. Skador ovanpå bilen är inte något som självklart täcks av försäkringarna, t.ex. kan stora(!) hagelbollar fördärva både plåt, lack och vindruta.  Likaså täcker sällan eller aldrig försäkringen annat än t.ex. stöld av hela fordonet, det vill säga att en stulen stereo vid ett bilinbrott betalas av dig inklusive arbete. Vissa saker kan man mot en extra avgift, oftast i samband med att man hämtar ut bilen, försäkra sig ”extra” mot vilket kan kallas Extended Protection, Road Side Assistance och liknande. Vissa skador kanske(?) täcks av er hemförsäkring men ibland kan ett par dollar per dag göra att man sover bättre. USA är ett land i vilket jag hellre är över- än underförsäkrad!

Normalt sätt är det inget problem och vi har aldrig haft några problem vid återlämnandet av bilar. Där kontrolleras oftast bara att det faktiskt är en bil av ungefär samma modell och storlek som den man checkade ut man nu vill lämna tillbaka. Däremot skall man vara väldigt noga med att notera eventuella skador på bilen i samband med att man hämtar ut den! Man vet ju aldrig …

Chevrolet Traverse, tog oss 1000 mil genom sydstaterna 2011 …

Vid hyra av bil, tänk också på att om ni skall ha bilen länge kan det vara bra att hyra en större och lite lyxigare bil. Inte minst för att man då slipper ”slit och släng”-bilarna alla andra turister gjort sitt bästa för att plåga livet ur och dels är det värt lite extra för att sitta skönt, och gärna högt, om man avverkar 20-30 mil om dagen eller så i snitt …

Andra saker man kan tänka på i samband med hyra av bil? Jo, skall man vara flera förare som skall omfattas av försäkringsskyddet kostar det extra och ibland ganska mycket extra. Fundera på detta, men fuska inte och tro att det ”händer säkert inget” … Det kan bli en förtvivlat dyr övning om olyckan skulle vara framme! Likaså, vänj er vid att servicelampan i bilen brukar lysa. Vid något tillfälle har jag ringt och frågat om dom vill ha in bilen för att ge oss en annan, gärna då med släckt lampa, men det brukar bara sluta med ett -”Ni kan ju alltid kolla oljan, men kör ni …” och det har ju fungerat bra …

Vi glömmer aldrig Adrian, TX, och Klaras närgångna möte med en skallerorm …

Och till sist, njut av er Road Trip och välj gärna det mindre vägnätet! Då får ni se och uppleva helt fantastiska saker ni kommer ihåg lång tid efteråt! Och glöm inte att ta mycket(!) bilder, då kan ni liksom ”göra om resan” hur många gånger som helst!

Mer info om våra Road Trips ->>