Asus ZenFone 2

zf2-1

Update 2015-11-17: ASUS har nu meddelat att man inte kommer med uppdatering till Android 5.1.1, däremot kommer man under början av 2016 att uppgradera fem av sina senare modeller till Android 6.0, även kallad Marshmallow. Asus Zenfone 2 är en av dom! 
Grattis till oss! ;-)

Efter att ha levt med min Asus ZenFone 2 i ett halvår kan jag bara säga; WOW! Jag är jättenöjd, verkligen. Modellen heter ZE551ML och har 64-bitars 2.3 GHz 4-kärnig Intel-processor, 4 GB RAM, 64 GB lagringsutrymme, plats för ytterligare minne i form av ett micro-SD samt inte minst, den har 2 SIM-kortsplatser. Vad gäller SIM-korten finns den enda nackdelen jag hittat, det går enbart att köra datatrafik över SIM1 vilket innebär att inte ens MMS fungerar om man vill skicka eller behöver ta emot via det telefonnummer som är knutet till SIM2.

Skärmen är 5.5 tum stor och telefonen har ett 3000 mAh batteri, storlek i samband med ett så kraftfullt batteri gör att telefonen väger lite men det upplevs i alla fall inte av mig som ett problem, tvärtom. Tyngden ger ett intryck av kvalitet …

Telefonen levereras med Android 5.0, just nu ryktas det om att Asus helt hoppar över versionsuppdateringen till 5.1.1 utan istället väljer att uppdatera sitt flaggskepp till Android version 6.0 istället, även kallat Marshmallow.

Vid leverans är telefonen full av tilläggsappar, s.k. Bloatware, men låt er inte avskräckas. De man absolut inte behöver går att enkelt avinstallera och de som inte går att avinstallera är faktiskt riktigt bra och användbara, de är inte enbart till för de yngre användarna.

Andra problem med telefonen? Joo, möjligen då att telefonen inte säljs i Europa utan man är hänvisad till t.ex. eBay och andra aktörer på internet. Tänk då på att 4G/LTE måste vara tillgängligt för frekvensband 2600MHz / LTE Band 7. Missar man detta får man nöja sig med mobilsurf via 3G eller lägre. Normalt är det inga problem att hitta dessa modeller via Singapore, Hongkong m.fl.

Varför tycker jag då att denna telefon har WOW-faktor? Jo, allt bara fungerar vilket man inte alltid har varit van vid, även om telefonen numera är helt full med appar och den används dagligen … och mycket(!). Batteritiden just nu är ca 48 timmar per laddning dessutom.

zf2-2

Till telefonen finns också ett original Asus flippskydd som dels ger ett betydligt bättre grepp, nästan lite gummerat,  och dessutom får man lite extra funktioner i det runda fönstret skyddet har på framsidan.

Jag köpte telefonen bara ett par veckor efter att den släppts på marknaden, på eBay från en säljare i Singapore, och totalt med tull och moms kostade den mig ca 3800 Sek, flippskyddet kostade ytterligare ca 250 Sek och om man ser till vad andra svensksålda modeller med motsvarande prestanda kostar så känns det lite som ”halva priset” för min del. Dock en varning, det finns ingen service eller support i Europa på den …